KEK CHOC MOIST LAYER CHEESE
By : fb
sumber : From bakery 2 Embroidery
Bahan2 untuk layer cheese
- 250g cream cheese
- 60g gula kastor
- 1bj telur
- 1sdb t/gandum
- 25ml air
Cara2:
- Pukul telur & gula sebati
- Kemudian masuk samua bahan & pukul sebati..
- Ketepikan
Bahan2 utk kek
- 1cwn t/gandum*
- 1sudu teh soda* (ayak bhn bertanda *)
- 1/2 sudu teh baking powder*
- 2 sudu besar serbuk koko*
- 2 biji telur
- 1cawan gula castor
- 1/2cwn minyak
- 1/2 cawan susu segar/cair
- 1/2 cawan air panas
- 1sudu teh esen vanila
- garam secubit
Cara2 ;
- Ayak bahan2 yang bertanda *
- Pukul telur & gula hingga kembang
- Kemudian masuk minyak,susu n air panas. pukul sebati
- Masuk kan bahan yg telah di ayak td.
- Panaskan kukusan & bahagi adunan kek coklat kepada 2 bahagian
- Kukus kan adunan kek coklat pertama 15mnit
- Kemudian kukus pula adunan cheese 15mnit
- Akhir sekali kukus pula adunan kek coklat ke 2 sampai mask dalam 30minit..
- Sejukkn kek & bole dia dihias mengikut kretiviti masing2.
Untuk topping sy gn choc ganache... double boiler whiping cream + choc msk hingga sebati, pekat tu pakai agak2 je... then curuh choc ganache yg telah sejuk ketas kek td... utk bunga2 tu, smpn semlman choc ganche tu hingga sedikit keras, kemudian bole di digunakan
0 comments:
Post a Comment