STEP BY STEP SY BYK FOLOW DR BLOG FROM BAKERY 2 EMBROIDERY TP UTK KEK & SOS BUTTERSCHOTCH SY GN RESEPI DR BLOG LAIN
SPONGE CAKE
Bahan2 :
- 250g vanila sponge mix
- 4 biji telur ayam
- 50ml air @ susu cair
- 50ml minyak @ butter cair
Cara2 :
- Msukkan sponge mix, telur & air.... pukul 3 bhn tu selama 10 minit non stop..
- Msukkn minyak & gaul kaup balik
- Tuang adunan ke dlm loyang bersaiz 8' & bkr selama sejam @ hingga msk.. suhu bergantung pd oven masing2... sy gn 140'c
- bl kek sudah masak , terlangkupkn atas redai & biarkan ia sejuk...
Resepi Sos Butterscotch
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com
Bahan:
- 2/3C thin krim - ku guna susu sejat@evaporated milk
- 3/4C gula perang, dipadatkan
- 2sb + 1/2sb butter
-
2st esen vanila
Cara:
- Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan bahagian bawah periuk@bottom of the pan tebal untuk elakkan butterscotch hangus).
- Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
- Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (ku renihkan 10 minit untuk pekatkan sos).
- Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam. Sedia digunakan
sebagai sapuan filling kek, atas roti seperti kaya, ice-cream, dan
lain-lain.
NOTES : utk 1adunan kek, sila doublekn sukatan sos butterscotch ni
- 80gm gula kastor
- 100gm kacang pecan - panggang
Cara :
- Masak gula hgga keperangan & cair sepenuhnya. Masak atas api paling perlahan & goyang2kn periuk @ pan supaya gula perang sekata. Jangan terover cooked. Kang pahit plak karamel tu nnt
- Apabila dh cair sepenuhnya, tutup api & masukkn kekacang yg telah dipanggang td. Gaul rata. Buat ngn cepat sbb karamel ni cepat mengeras
- Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk
- Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara
Ganache
- fresh cream
- butterscoth (dr sos butterscoth) - sy pakai agak2 aje
Cara:
- Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental
- Masukkn butterscoth & kaup-balikkan
Cara melapis :
- Potong sponge kek kepada 3 bahagian
- Bahagian ganache kepada 2 bahagian (1 utk layer, 1 lg utk toping).
- Utk layer, di gaul bersama pecan karemal td & lebihkan sedikit sos butterscotch
- Ambil 1 lapisan kek & sapu krim td hingga rata.... kemudian lapisan kek lain & ulang hingga habis.
- Ambil balance krim td & ratakan pada keseluruhan cake
- untuk toping cake, ambil sedikit krim td & cmpr dengan sos butterscotch.. jika pekat, bole msk sekejap atas api & bole curahkan atas kek yg telah siap dilepa td.
2 comments:
salam kenal shuhaida...nmpk menarik kek tu, akk salin resepi dulu ye, thnx..
jemputlah singgah blog akk...
Minta izin share resepi ye..
Post a Comment