Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
- 2 cawan tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 cawan pisang yang sudah dilecek
- 1/2 sudu besar ovalette
- 1/4 cawan susu cair atau susu segar
- 4 biji telur gred B
- 1 cawan gula kastor (-/+)
- 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
- 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
- Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
- Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
- Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan.
- Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment