AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Sumber : K.Nor (secubit garam)
Bahan:-
Bahan Perapan:-
Cara-Cara:-
Sumber : K.Nor (secubit garam)
Bahan:-
- 1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
- 15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
- 80 gm serai (akak letak 3 btg)
- 30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
- 20 gm batang ketumbar
- 10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
Bahan Perapan:-
- 30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
- 15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
- 20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
- 4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
- 35 gm gula (letak 2 sudu besar) ~ k.nor letak 1 sb jer sbb dah letak madu
- 50 ml santan
- 1 sudu besar madu
- 10 gm garam
Cara-Cara:-
- Bersihkan ayam dan toskan airnya.
- Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
- Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
- Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
- Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang.
- 30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
- 15 gm bawang putih - cincang
- 50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
- 1 sk. sos ikan
- 15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
- 6 tangkai cili padi -cincang halus
Cara-Cara:-
- Bersihkan ayam dan toskan airnya.
- Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
- Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
- Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
- Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang.
0 comments:
Post a Comment