puding kacang merah
sumber : k.ita (masam manis)
bhn2:
sumber : k.ita (masam manis)
bhn2:
- 1 cwn Kacang Merah
- 1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
- 1 liter Air
- 240g Gula
- 1 tin Susu Cair - ita tukar kepada santan
- 1 sb Tpg Jagung
- 1 heai Daun Pandan
- Sediki Pewarna Merah Jambu
- secubit garam - ita tambah
cara2:
- Rebus kacang sehingga empuk.
- Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
- Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
- Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
- Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
- Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
- Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
- Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
- Hidangkan sejuk
0 comments:
Post a Comment