FRAMBROZEN KENARI
By: Kak Zuraini
Sumber : K.ita (masam manis)
Lapisan Cookies Bawah
- 240 gm tepung gandum atau tepung redrose
- 100 gm gula castor
- 100 gm serbuk badam/ground almond
- 200 gm butter
- 1 biji kuning telor
- 70 gm susu tepung
Toping Tengah
Cara2 :
- Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
- Masukkan telur dan pukul lagi
- Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu, gaul hingga adunan menjadi doh
- Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
- Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh dan tekan padat2.
- Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar & cucuk doh dengan garfu.
- Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
- Keluarkan cutter dari loyang setelah masak
- Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Lapisan Icing Atas
- 60 gm putih telur - 2 biji putih telur
- 120 gm gula castor -Sy kurangkan 100 gm
- 2 sudu teh tepung jagung
Hiasan
- Kepingan badam atau gajus
Cara2:
- Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
- Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
- Pasangkan semula cutter dan tekan.
- Tabur pula dgn badam keping
- Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
- Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
- Kemudian keluarkan cutter
- Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
0 comments:
Post a Comment