THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, July 25, 2012

FRAMBROZEN KENARI


FRAMBROZEN KENARI

Lapisan Cookies Bawah
  • 240 gm tepung gandum atau tepung redrose 
  • 100 gm gula castor  
  • 100 gm serbuk badam/ground almond  
  • 200 gm butter  
  • 1 biji kuning telor 
  • 70 gm susu tepung

Toping Tengah
  • Jam Blackcurrant secukupnya -Sy guna blueberry filling

Cara2 :
  1. Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
  2. Masukkan telur dan pukul lagi
  3. Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
  4. Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
  6. Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar & cucuk doh dengan garfu.
  7. Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
  8. Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
  9. Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing

Lapisan Icing Atas
  • 60 gm putih telur - 2 biji putih telur
  • 120 gm gula castor -Sy kurangkan 100 gm
  • 2 sudu teh tepung jagung

Hiasan
  • Kepingan badam atau gajus
 
Cara2:
  1. Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
  2. Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
  3. Pasangkan semula cutter dan tekan.
  4. Tabur pula dgn badam keping
  5. Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
  6. Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
  7. Kemudian keluarkan cutter
  8. Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.


0 comments: