KUIH KETAYAP
INTI
Bahan-bahan:
- kelapa parut (muda)
- gula merah ( depand pd citarasa msg)
- sedikit gula kasar
- 1 helai daun pandan
- 1-2 sudu mkn tepung gandum
Cara-cara:
- Satukan semua bahan kecuali tepung gandum & msk dlm 10-15minit
- Bl bhn2 td sudah sebati, letakkn sedikit tepung gandum utk memekatknnya...
KULIT (sy gn resepi sama cam roti jala)
sumber : k.ummi
Bahan-bahan :
- 750 - 850 ml air
- 410 ml susu cair (*sy guna fresh milk)
- 600 gm tepung gandum
- 2 biji telor
- 1 sudu teh garam
- sedikit pewarna hijau
Cara-Cara:-
- Blend semua bhn2 tersebut..
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat & nipis. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.
0 comments:
Post a Comment