THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, May 8, 2012

KUIH KETAYAP



KUIH KETAYAP

INTI
Bahan-bahan:
  • kelapa parut (muda)
  • gula merah ( depand pd citarasa msg)
  • sedikit gula kasar
  • 1 helai daun pandan
  • 1-2 sudu mkn tepung gandum

Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan kecuali tepung gandum & msk dlm 10-15minit
  2. Bl bhn2 td sudah sebati, letakkn sedikit tepung gandum utk memekatknnya...

KULIT (sy gn resepi sama cam roti jala)
sumber : k.ummi 

Bahan-bahan :
  • 750 - 850 ml air
  • 410 ml susu cair (*sy guna fresh milk)
  • 600 gm tepung gandum
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit pewarna hijau
Cara-Cara:- 
  1. Blend semua bhn2 tersebut..
  2. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat & nipis. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap. 

0 comments: