PUTERI AYU
By : fb (Sabariah Abdul Effendi)
Sumber : fb (Mastura Ibrahim Cik Ra)
Bahan A:
- 1 biji kelapa parut putih
- sedikit garam
- ... 1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
- 3 cwn tepung gandum(ayak)
- 1 sudu besar ovellette
- 2 cwn gula pasir
- 4 biji telur gred A
- 2 cwn santan pekat
- sedikit pewarna hijau & perisa pandan ( sy blend kelapa parut + daun pandan)
Cara membuatnya:
- Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
- Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
- Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
- Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat nanti...
- isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
- Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
- Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...nyum nyum nyum.
0 comments:
Post a Comment