THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, May 28, 2012

KUIH PUTERI AYU



PUTERI AYU
By : fb (Sabariah Abdul Effendi)
 

Bahan A:
  • 1 biji kelapa parut putih
  • sedikit garam
  • ... 1 sudu besar tepung sagu/ubi
Bahan B:
  • 3 cwn tepung gandum(ayak)
  • 1 sudu besar ovellette
  • 2 cwn gula pasir
  • 4 biji telur gred A
  • 2 cwn santan pekat
  • sedikit pewarna hijau & perisa pandan ( sy blend kelapa parut + daun pandan)



Cara membuatnya:
  1. Gaulkan kesemua bhn A (kelapa+garam+tepung sagu)- ketepikan
  2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.gunakan kelajuan tinggi.Masukkan ovellette,pewarna hijau,perisa pandan dan tepung gandum.Gaul guna senduk.
  3. Masukkan santan pekat dan gaul hingga sebati. Panaskan pengukus.
  4. Susun acuan dlm pengukus....sapu acuan dgn majerin/myk(supaya tak melekat nanti...
  5. isi acuan dengan kelapa putih(jgn terlalu sedikit).Tekan padat menggunakan hujung jari.(kukus 2 min)
  6. Isikan adunan kuih..Kukus lg selama 10 min.
  7. Apabila masak...keluarkan dr acuan...sedia utk dimakan...nyum nyum nyum.

0 comments: