THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, April 1, 2012

OPEN PASTY FUFF


OPEN PASTRY PUFF
By : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 2 keping puff pastry jenama "kawan"
  • 1 batang sosej Ayamas berlada hitam, didadu kecil - 3btg
  • 1/3 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis) - sy x letak
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa (mat tak letak)
  • 2 ulas bawang putih, dicincang
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 helai bay leaf
  • 4 camca besar parutan keju mozarella
  • Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 ramekin berdiameter 2.5 inci, lenser dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam non-stick pan. Tumis bawang putih dan bayleaf hingga harum. Masukkan sosej dan mix vege, kacau rata dan masukkan susu segar dan serbuk lada hitam dan sedikit garam jika perlu. Kacau rata dan masa hingga kering. Angkat dan sejukkan.
  3. Tabur sedikit tepung pada meja kerja, ambil 1 keping puff pastry, tabur sedikit tepung dan canai perlahan sehingga nipis sedikit. Perlahan2, masukkan ke dalam ramekin, jadikan seolah2 mangkuk, biar lebihannya terkeluar. Buat kaedah sama untuk satu lagi..
  4. Masukkan 1 camca besar parutan keju kemudian 1/2 bahagian inti (no.2) dan tabur 1 camca besar keju atasnya. Buat kaedah sama untuk satu lagi. Bakar selama 25 minit, gunakan rak bawah dalam oven...Hidangkan panas.....

0 comments: