THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, April 1, 2012

TALAM GULA MERAH


TALAM GULA MERAH
By : Chef Hanieliza

Lapisan Bawah:

  • 1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
  • 1/2 cawan gula pasir )
  • 5 cawan air biasa )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 1 sudu kecil kapur

Cara
  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
  2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
  3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
  4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.


Lapisan Atas
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil garam

Cara
  1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
  2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
  3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
  4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.

0 comments: