SIAKAP BAKAR TOMYAM
sumber : Chef hanieliza
Bahan A :
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan)
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan B : (semua bahan ini DJ kisar halus bersama 2 helai daun limau purut)
- 2 tangkai cili merah
- 5 biji cili api - nak pedas letak lebih
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit gula dan fish sos
Cara membuatnya :
- Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin.
- Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
- Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit atau sehingga masak.. Boleh juga di bakar di dlm oven.
- Perahkan limau semasa menghidang.
0 comments:
Post a Comment