CENCARU TUMIS CILI API BERSANTAN
Resipi : fb (Jalinan Rasa)
... BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan cencaru - dilumur dengan serbuk kunyit dan garam.. Goreng hingga garing..
- ¼ cawan santan pekat M&S
- ½ cawan air
- Garam & gula secukup rasa
- 1 helai daun kunyit - dihiris halus
- 2 helai daun limau purut
- Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- ½ labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 10 - 15 biji cili api
- Sedikit kunyit @ serbuk kunyit
CARA-CARA:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing..
- Masukkan daun kunyit & daun limau purut.. Kacau rata..
- Tuangkan santan & air.. Perasakan dengan garam & gula.. Kacau hingga mendidih..
- Akhir sekali, masukkan ikan cencaru yag telah digoreng tadi.. Kacau sebati dan sedia untuk dinikmati.
0 comments:
Post a Comment