THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, March 27, 2012

CENCARU TUMIS CILI API BERSANTAN


CENCARU TUMIS CILI API BERSANTAN
Resipi : fb (Jalinan Rasa)

... BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan cencaru - dilumur dengan serbuk kunyit dan garam.. Goreng hingga garing..
  • ¼ cawan santan pekat M&S
  • ½ cawan air
  • Garam & gula secukup rasa
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut
  • Sedikit minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
  • ½ labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 - 15 biji cili api
  • Sedikit kunyit @ serbuk kunyit

CARA-CARA:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing..
  2. Masukkan daun kunyit & daun limau purut.. Kacau rata..
  3. Tuangkan santan & air.. Perasakan dengan garam & gula.. Kacau hingga mendidih..
  4. Akhir sekali, masukkan ikan cencaru yag telah digoreng tadi.. Kacau sebati dan sedia untuk dinikmati.

0 comments: