- 2 batang serai
- 3-4 tangkai cili kering
- sedikit kunyit
- udang yang dikopek kulit
- 2biji bawang kecil
- 1 biji bawang putih
- 1 cwn kelapa
- sedikit minyak
Cara2 :
- Tumbuk cili, serai & kunyit hingga lumat... (sy tumbuk je coz buat dlm kuantiti yg sikit)
- Gaul kelapa bersama bahan tumbuk td...
- Panaskn minyak & tumis bawang kecil & putih...
- Bila naik bau msukkn udang... gaul2 kejap & masukkn kelapa yg telah digaul bersama bhn tumbuk td.. perisakan
- msk hingga bhn2 td kering..
UNTUK KULIT
- keledek oren
- tepung gandum
- sedikit garam
cara2 :
- rebus keledek bersama sedikit garam hingga empuk
- lenyekkn keledek td & masukkn tepung sikit demi sedikit.. (jgn letak byk2 tepung, nti kuih tu keras)
- bahagikan kepada doh2 kecil & tempek pd tapak tgn (sapu tapak tgn dgn tepung agr tidak melekat)
- sudukn inti kelapa td di tgh2 doh td & tutup kemas2...
- grg dgn api sederhana hingga keperang2an
0 comments:
Post a Comment