KEK KAREMEL CHOC MOIST
by : munira baharom
sumber : fb (nora dany harry)
bahan A:
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
- 1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
- 1 cwn minyak msk
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...
bahanB:
- 3/4 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
bahanC:
- 4 bj telor (blender jer)
cara:
- satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
- secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
- dh sebati...ketepikan...
utk karamel:
bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...
bhgn atas (karamel):
- 1/2 tin susu cair
- 50gm gula castor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 kuning telur
cara:
- tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
- bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
- kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
- pastu bakar 1 jam @ sampai masak...suhu 160c...
- dh masak, kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...
0 comments:
Post a Comment