THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, February 3, 2012

UDANG KARI KERING


Udang Kari Kering

bahan-bahan :

bahan A :
  • 10 ekor udang XL (dibersihkan)
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam

bahan B :
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 inci halia (dicincang)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • sedikit serbuk cili - optional
  • garam
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil gula perang atau gula pasir
  • 1 sudu kecil rempah briani (sy tmbh)
Cara-cara :
  1. Gaul-gaulkan bahan A. Goreng hingga masak. Ketepikan.
  2. Untuk bahan B : tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari, bancuhan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Tambahkan sedikit air jika perlu. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
  4. Akhir sekali barulah dimasukkan udang goreng tadi. Gaul-gaulkan sebati. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.

0 comments: