Udang Kari Kering
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
bahan A :
- 10 ekor udang XL (dibersihkan)
- sedikit serbuk kunyit
- garam
bahan B :
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 inci halia (dicincang)
- 2 sudu besar serbuk kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 sudu kecil biji sawi
- sedikit serbuk cili - optional
- garam
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil gula perang atau gula pasir
- 1 sudu kecil rempah briani (sy tmbh)
Cara-cara :
- Gaul-gaulkan bahan A. Goreng hingga masak. Ketepikan.
- Untuk bahan B : tumis bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi hingga naik bau. Kemudian masukkan daun kari, bancuhan serbuk kari dan serbuk cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Tambahkan sedikit air jika perlu. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali barulah dimasukkan udang goreng tadi. Gaul-gaulkan sebati. Tutupkan api. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment