DONUT TAUFU LEMBUT
By : Rosmarlina
Sumber : K.Ita (masam manis)
Bahan2 :
- 300 gram tepung gandum
- 125 gm taufu lembut
- 1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
- 1 biji telur ~ dipukul sedikit mengunakan garpu
- 160 ml susu suam atau air suam
- 40 gm shortening
- 4 sudu besar gula
- 6 gm yis
- 100 gm tepung roti ( ganti dgn tepung gandum pun boeh)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil baking powder
- sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ni nanti.
Kaedah 1, Penggunaan Bread Maker ~ BM
- masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
Kaedah 2, Jika uli tangan
- Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
- 3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
- 4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
1 comments:
Nampak lembut donat ni..
Post a Comment