SATAY LILIT AYAM
By : Majalah Sedap Indonesia
Sumber : Najjah's Bite & Citarasawan
By : Majalah Sedap Indonesia
Sumber : Najjah's Bite & Citarasawan
Bahan-bahan
- 200 gram isi ayam
- 100 gram isi udang
- 2 tangkai kucai, dipotong 1/2 cm
- 1 sudu besar santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh gula pasir
- 2 sudu besar minyak untuk menumis
- 11 batang serai untuk tusukan
- 3 tangkai cili merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 cm kunyit, di bakar dahulu
- 1 biji buah keras, disangai
- 1/4 sudu teh teh ketumbar
- 1/2 sudu teh belacan, di bakar dahulu
Cara-cara :
- Kisar isi ayam dan udang bersama santan pekat dengan food processor hingga lumat. Ketepikan.
- Bahan-bahan kisar di tumbuk halus kemudian tumis hingga naik bau. Angkat dan biarkan sejuk.
- Masukkan kisaran ayam, daun kucai, garam dan gula. Gaul hingga rata dengan bahan-bahan kisar tadi.
Ambil sedikit aduan. - Tempekkan di batang serai.
- Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.
NOTE:-
- kak wan bakar dalam oven dengan melapik aluminium foil pada suhu 180C' selama 20 minit. ( SY BKR MENGGUNAKAN KUALI NON STICK)
- Balut batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkan daripada batang hangus.
0 comments:
Post a Comment