ROTI MARBLE PANDAN
Sumber : fb (puteri manja)
Bahan2 :
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 1 sudu besar butter/marjerin
- 140ml susu segar
- 1 sudu kecil yis
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil bread improver
- 1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sedikit air. (sy gn pandan emulco)
Cara2:
- masukkn semua bahan kecuali serbuk koko, uli hingga tak melekat pd jari
- perap doh selama 40 minit. kemusian tumbuk-tumbukkn doh td, utk keluarkn angin
- bahagikan doh pada 3 bahagian. satu bahagian masukkn bancuan koko td, klu terlembek boleh tmbh sedikit tepung & uli mcm biasa. pastikan adunan betul2 sebati ye. warna sekata untuk doh coklat tu.
- satukan doh yg baki td dan terap memanjang. letakkn doh coklat di tgh2.
- tutupkn keseluruhan adunan doh coklat td. pastikan dia berbentuk rectangle
- potong tiga adunan dan anyam bentuk tocang. letak dlm sandwish loaf
- biarkn naik dua kali ganda dan bakar pd suhu 160c selama 25 minit atau mingga permukaan perang
0 comments:
Post a Comment