RESEPI KUIH CARA PANDAN
resepi asal : kak.rossitamz@azitakitchen
sumber : hanamemories
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan susu segar @ 1 cwn santan + 1 cwn air pandan dr 4 helai daun pandan kisar
- 1 biji telur
- ½ camca teh garam
- 1 camca teh paste pandan@pewarna hijau - boleh pelbagaikan perisa@warna
- Gula pasir secukupnya - untuk filling (boleh filling kaya or etc ikut suka)
- 1 helai daun pandan - sebagai berus untuk menyapu minyak ke acuan
- Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar@santan. Masukkan susu segar@santan sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak bergentel. Buat sehingga susu/santan habis.(saya blend semuanya...)
- Panaskan acuan kuih cara ataupun acuan kuih baulu. Pastikan apinya sederhana sahaja.
- Sapu acuan dengan sedikit minyak - gunakan daun pandan tadi.
- Tuang adunan ke dalam acuan hingga agak2 penuh. Biarkan sekejap hingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).
- Sudukan sedikit gula dan tuang ke atas setiap kuih tadi. Tutup acuan dengan tudung periuk. Bakar sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit. Kalau nak garing, bolehlah dibakar lama sedikit tapi janganlah sampai hangus pulak...
- Keluarkan dari acuan dengan menggunakan garfu.
1 comments:
Salam..time bulan puase je biasenye jumpa kuih nie..hari2 biase susah nak dapat rase kan..
Post a Comment