BUTTER BREAD PUDDING
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
- 8 keping roti
- 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis (SY X LETAK)
- mentega secukupnya
- peanut butter secukupnya
- chocolate rice / chocolate chips secukupnya
- kismis secukupnya
- sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
Bahan A :
- 2 cawan susu segar/susu cair
- 1 sudu besar gula kastor
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
- 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
- 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara :
- Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
- Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
- Potong roti kepada 4 bahagian.
- Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
- Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
- Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
- Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
- Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
- Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.
0 comments:
Post a Comment