PAEACH CAKE
sumber : kak hanieliza
Bahan
- 250 gram tepung coklat sponge mix
- 3 biji telur ayam
- 125 ml air
- 125 ml minyak
Cara
- Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
- Masukkan semua bahan ekcuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
- Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
- Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
- Bakar selama 25 - 30 minit.
- Bila telah masak trus terlangkupkn kek td & biarkn ia sejuk dulu br deco
Bahan Topping
- 1 tin buah peach
- 250 ml fresh cream separa sejuk (SY GN LEBIH)
- ceri merah
Cara
- Masukkan fresh cram dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
- Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
- Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit jus buah peach dlam tin. (SY POTONG 3)
- Sapukan cream dengan berhati. Taburkan buah peach yg telah dicincang kecil disekeliling permukaan kek
- Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit jus peach.
- Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
- 7. Hiaskan buah peach mengikut kreatibiti sendiri.
0 comments:
Post a Comment