THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, January 17, 2012

PEACH CAKE



PAEACH CAKE
sumber : kak hanieliza

Bahan

  • 250 gram tepung coklat sponge mix
  • 3 biji telur ayam
  • 125 ml air
  • 125 ml minyak

Cara
  1. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 175'C.
  2. Masukkan semua bahan ekcuali minyak dlam mangkuk cake mixer dan pukul pada kelajuan tinggi selama 8 minit.
  3. Masukkan minyak dan puluk lagi 2 minit
  4. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan.
  5. Bakar selama 25 - 30 minit.
  6. Bila telah masak trus terlangkupkn kek td & biarkn ia sejuk dulu br deco

Bahan Topping
  • 1 tin buah peach
  • 250 ml fresh cream separa sejuk (SY GN LEBIH)
  • ceri merah

Cara
  1. Masukkan fresh cram dlam mangkuk cake mixr dan pukul sehingga gebu. [bila diterbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh]
  2. Letakkan kek diatas cake turn-table supaya memudah pekerjaan menyapu cream.
  3. Kek di belah 2 dan basahkan lapisan bawah kek dengan sedikit jus buah peach dlam tin. (SY POTONG 3)
  4. Sapukan cream dengan berhati. Taburkan buah peach yg telah dicincang kecil disekeliling permukaan kek
  5. Tutup semula lapisan atas kek tadi dan basahkan lagi dengan sedikit jus peach.
  6. Sapukan cream diatas permukaan kek dan keliling kek.
  7. 7. Hiaskan buah peach mengikut kreatibiti sendiri.

0 comments: