SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
By : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap (dibersihkan) - sy gn ikan jenahak
- 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
- 2 helai daun limau purut (diracik halus)
- bahan-bahan dikisar bersama :
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 helai daun limau purut
- 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
- 1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
- 1 sudu besar rempah kari ikan
- 3 sudu makan air asam jawa
- 1 sudu besar kicap pekat
- sedikit belacan bakar
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- gula dan garam secukupnya
- sedikit air
Cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
- Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
- Kemudian bakar ikan sehingga masak.
* nak lebih sedap, perahkan limau kasturi atas ikan sebelum makan.'
AIR ASAM
resipi : Ika@Arah
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A
- 4 biji Cili Api ~terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
- 1 biji Lada Merah Besar
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 inci Belacan yg di bakar
- 1 sb sos tomato
- 1 sb sos cili
- 1 sb sos ikan
- 60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
- 1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
- secubit garam
Bahan Hiris
Cara:
- Sedikit hirisan bwg merah
- Sedikit tomato di hiris dadu
- Daun ketumbar di hiris halus
- 1 biji cili di hiris bulat
Cara:
- Kesemua bahan A di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali.
- Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang.
0 comments:
Post a Comment