TALAM NANGKA
By: Yatie
Sumber : K.Ita (masam manis)
Bahan-Bahan
Lapisan bawah
- 1 cawan nangka- di cincang
- 1 cawan tepung beras
- 3 s/b tepung jagung
- 3/4 cawan gula pasir
- 3 cawan santan cair
- 2 helai daun pandan
- sedikit garam
- Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
- Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
- Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
- Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
- Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
- 1/2 cawan tepung beras
- 4 s/b tpng jagung
- 3 cawan santan pekat
- 1 s/k garam
- 2 s/b gula pasir
- 2 helai daun pandan
- pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
- Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
- Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
- Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
- Kukus lagi selama 20 minit.
- Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment