- 2 btg terung panjang
- 1 kampit kecil kari daging
- 2 biji bawang kecil
- 2 biji bwg putih
- 1 inci halia
- bga lawang, bga cengkih, kayu manis
- 1 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar udang kering
- 1 cwn santan
- garam
- gula pasir
- gula merah - optional
Cara2:
- Tumis bawang, halia, bga lawang, bga cengkih & kayu manis hingga naik bau
- Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air
- Biarkn hingga pecah minyak & msukkn kerisik... gaul rata & msukkn udang kering
- kemudian msukkn santan & kacau. masukkn air jika perlu...
- msukkn terung & biarkan hingga terung td lembut
- perasakn dengan garam & gula.. jika suka boleh campurkan dgn sedikit gula merah
- msk hingga pekat & tutup api
0 comments:
Post a Comment