BUTTER PRAWN
Sumber : kakinakl.com
Bahan-Bahan :
- 1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
- minyak
- 250 gm unsalted butter
- 5 ulas bawang putih (cincang)
- 6 biji cili api (cincang) jgn pedas sgt nanti tak sedap
- 8 biji kuning telur
- 250ml susu cair full cream
- aji no moto
- garam
- gula
- 1 sd teh sos ikan
- Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat.
- Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang.
- Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
- Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
- Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas.
- Toskan kejap hilangkan minyak2 tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.Makan dgn nasi panas2 atau ratah aje.
0 comments:
Post a Comment