PAU KACANG MERAH + KAYA
Sumber : Relaxkejap Ok (FB)
Bahan2:-
- 500gm Tepung Hong Kong
- ¼ liter Air
- 2 sudu teh yeast ( ibu Roti)
- 2 sudu teh Baking Powder
- ½ sudu teh Garam
- 30gm shortening (lemak sayur)
- 200gm Gula
Cara2:-
- 1 sudu makan tepong + 1 sudu makan gula campurkan kedlm ibu roti. Kemudian kacau bersama 6 sudu makan air hingga sebati & biarkan. Tutup bekas ini tunggu sehingga ia berbuih (10mins).
- Tepung, gula, baking powder, garam, gula, lemak sayuran, air dan campuran yeast tadi di uli hingga menjadi doh lembut.
- Biarkan sebentar hingga doh ini naik, baru di uli semula.
- Doh dibahagiakan kpd beberapa bahagian kemudian bentukkan bulat mengikut size yg dikehendaki. Boh inti & lapikkan dgn kertas lalu kukus 10-15 minit. Air kukusan hendak mendideh dahulu.
Tuesday, November 15, 2011
PAU KACANG MERAH + KAYA
Posted by suhaidamohaini at Tuesday, November 15, 2011
Labels: kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment