THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, November 15, 2011

IKAN KELI SAMBAL CILI PADI


Ikan Keli Sambal Cili Padi
Sumber : tertunailah hasrat di hati

Bahan2 :-
  • 1 kg ikan keli
  • 1 mangkuk kecil cili api
  • 6 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 2 biji limau kasturi-ambil jus
  • minyak secukupnya
  • garam serbuk kunyit
Cara-cara
  1. Siang ikan keli. Bersihkan dan perap dengan jus limau kasturi/asam jawa bersama garam. Perapkan sebentar dan bersihkan semula lalu toskan.
  2. Bubuh serbuk kunyit dan garam dan goreng dalam minyak yang banyak. Sebelum tu masukkan asam keping sebelum menggoreng.Takut meletup.
  3. Kisar cili api. Tumbuk bawang putih dan bawang kecil.
  4. Gunakan minyak baru dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
  5. Masukkan pula cili api yang telah dikisar dan tumis dengan api kecil sehingga cili masak.
  6. Masukkan ikan keli dan perisakan dengan garam dan kacau sehingga bergaul rata.Padamkan api dan masukkan jus limau kasturi dan kacau rata dan bolehlah di hidangkan

0 comments: