Ikan Keli Sambal Cili Padi
Sumber : tertunailah hasrat di hati
Bahan2 :-
- 1 kg ikan keli
- 1 mangkuk kecil cili api
- 6 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 2 biji limau kasturi-ambil jus
- minyak secukupnya
- garam serbuk kunyit
Cara-cara
- Siang ikan keli. Bersihkan dan perap dengan jus limau kasturi/asam jawa bersama garam. Perapkan sebentar dan bersihkan semula lalu toskan.
- Bubuh serbuk kunyit dan garam dan goreng dalam minyak yang banyak. Sebelum tu masukkan asam keping sebelum menggoreng.Takut meletup.
- Kisar cili api. Tumbuk bawang putih dan bawang kecil.
- Gunakan minyak baru dan tumis bawang yang telah ditumbuk.
- Masukkan pula cili api yang telah dikisar dan tumis dengan api kecil sehingga cili masak.
- Masukkan ikan keli dan perisakan dengan garam dan kacau sehingga bergaul rata.Padamkan api dan masukkan jus limau kasturi dan kacau rata dan bolehlah di hidangkan
0 comments:
Post a Comment