THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, November 8, 2011

KEK KARAMEL


KEK KARAMEL
sumber : FB (kongsi resepi)


bhn2

(A)-gula hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang & msk atas api perlahan.biar gula hancur & bertukar jd warna perang


(B)-bahagian atas@karamel

1/2 tin susu cair.. (boleh tmbh klu nk karamel tebal)
70g gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur -(klu tmbh susu cair kn tmbh gak kuning telur)

(C) - lapisan kek

140g tepung gandum
70g kening telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak

(D)- merinque

6 biji putih telur
70g gula kastor
1 sudu teh krim or tartar

cara membuatnya :

1. kacau semua bhn (B) perlahan2..jgn smpi berbuih, nti x jd karamelnya
2. msukkn bhn (B) ke dlm loyang gula hangus td
3. pukul bhn (C)
4. pukul bhn (D) smpi jd kembang & bl kita angkat ianya x jatuh
5. cmprkan adunan (C) + (D) dan gaul dgn senduk sehingga sebati
6. bahagikan kpda beberap bhgian & letak warna yg digemari
7. msukkn sedlm loyang td secara berselang seli
8. bakar cara double boiler - selama 1 jam suhu 160-180C
9. bl msk angkat & restkn 10 minit br terbalikkn kek td


0 comments: