THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, November 3, 2011

KEK LAPIS CHEESE PESONA


KEK LAPIS CHEESE PERSONA
by : ryo
sumber :
k.ita (masam manis)

Bahan A
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (SY GN BISKUT TIGER COKLAT)
- 500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B

- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus

Cara2 :-
- Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7)

- Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
- Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak
- Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati

- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
- Panaskan susu segar, padamkan api.

- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat dan terus susun dalam loyang
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
- Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis
- Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
- Tekan2 sikit permukaan tu

- Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.


1 comments:

Unknown said...

wahhhhy ala2 tiramisu jer yer heheheh mcm sedap nk try ler....ida sue share terus ke blog boleh?