PUDING LAICI
By : Chef Hanieliza
Sumber : K.Ita (masam manis)
Bahan2 :-
- 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
- 6 gelas air
- 11/2 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]]
- 1 tin laici [untuk hiasan]
Cara2 :-
- Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
- Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
- Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
- Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
- Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....
0 comments:
Post a Comment