THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, November 16, 2011

PUDING LAICI


PUDING LAICI
By :
Chef Hanieliza
Sumber : K.Ita (masam manis)


Bahan2 :-

  • 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
  • 6 gelas air
  • 11/2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]]
  • 1 tin laici [untuk hiasan]

Cara2 :-
  1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
  2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
  3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
  4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
  5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA

Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....


0 comments: