THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, October 19, 2011

NASI GORENG TOMYAM


NASI GORENG TOMYAM
sumber : K.Nor (Secubit Garam)

Bahan:
2 mangkuk nasi putih
7 ekor udang sederhana besar-dibuang kulitnya, tinggal bhgn ekornya
2 ekor sotong-diptg ikut suka
1 keping isi ayam-dihiris nipis
5 ulas bawang merah-dihiris halus
3 ulas bawang putih-dihiris halus
3 tbsp perencah tomyam knorr
4 biji cili api (diketuk)
1/4 btg carrot- diptg memanjang
sedikit kobis
1/2 btg seleri-dihiris serong2
1 btg serai-diketuk
1 biji telur- dikacau terlebih dahulu

Cara:
1). Tumis bawang, serai hingga wangi.
2). Masukkan perencah tomyam (boleh tambah sedikit air takut ia cepat hangus pula), masukkan pula ayam dan cili padi. Kacau.
3). Masukkan udang dan sotong, serta sayuran lain. Gaul.
4). Masukkan nasi, kacau sebati dan rata. Alihkan nasi ketepi, tuang telur dan biarkan sekejap dan kasi telur tu hampir beku, barulah dikacau keseluruhannya. (ini utk mengelakkan ianya hanyir).


0 comments: