Puding Roti
sumber : k.hana (hana memories)
Bahan-bahan
* 4 keping roti
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair
* 8gram serbuk agar2
* 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
* 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
* 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
* 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
=> PART MARBLE TU AKU SKIP KAN....GANTI KN DGN BELANG2 ALA TEMBIKAI
Friday, July 29, 2011
PUDING ROTI
Posted by suhaidamohaini at Friday, July 29, 2011
Labels: desert
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment