puding kacang merah
sumber : k.ita (masam manis)
bhn2:
-1 cwn Kacang Merah
-1 packet / 13g Serbuk Agar-Agar
-1 liter Air
-240g Gula
-1 tin Susu Cair - ita tukar kepada santan
-1 sb Tpg Jagung
-1 heai Daun Pandan
-Sediki Pewarna Merah Jambu
-secubit garam - ita tambah
cara2:
-Rebus kacang sehingga empuk.
-Ambil 1/2 cwn & ratakan ke dlm acuan.
-Blend baki kacang dgn susu, tpg jagung & pewarna sehingga sebati.
-Letakkan serbuk agar-agar, air, gula & daun pandan ke dlm periuk & masak sehingga hancur.
-Sendukkan +/- 1/2 cwn & tuangkan ke atas kcg merah dlm acuan tadi.
-Masukkan campuran kcg merah yg di mesin tadi ke dlm agar2 & masak sehingga mendidih.
-Biarkan lapisan kcg merah tadi mengeras sedikit sebelum di tuangkan masakan agar2.
-Biar agar2 sejuk di suhu bilik sebelum di masukkan ke dlm peti sejuk.
-Hidangkan sejuk
Friday, July 29, 2011
PUDING KACANG MERAH
Posted by suhaidamohaini at Friday, July 29, 2011
Labels: desert
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment