THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, October 24, 2012

PES IKAN BAKAR (CHEF DATO ISMAIL AHMAD)


PES IKAN BAKAR
By : Mjlh Saji (Chef Dato Ismail Ahmad)
Sumber : Hanie Zubir

Bahan2 :
  • 2 labu bwg besar *
  • 8 ulas bwg putih *
  • 100 gm lengkuas *
  • 4 cm kunyit hidup *
  • 4 cm halia *
  • 2 btg serai *
  • 200ml minyak masak
  • 5 sudu bsr cili kisar
  • 3 sudu bsr stok ayam
  • 5 sudu bsr sos ikan
  • 2 btg serai...di ketuk
  • garam secukup rasagula secukup rasa

Cara2:
  1. Kisar bahan2 yang bertanda * hingga lumat
  2. Panaskan minyak...tumiskan bhn kisar sehingga naik bau..
  3. Masukkan cili kisar dan sos ikan,tumiskan seketika..
  4. Kemudian masukkan serai yg telah di ketuk...biarkan tumisan seketika.
  5. Akhir sekali masukkan stok ayam,garam dan gula secukup rasa..tumis sehingga garing..
  6. Bolehlah di lumurkan pada ikan.....dan bakor

0 comments: