PES IKAN BAKAR
By : Mjlh Saji (Chef Dato Ismail Ahmad)
Sumber : Hanie Zubir
Bahan2 :
- 2 labu bwg besar *
- 8 ulas bwg putih *
- 100 gm lengkuas *
- 4 cm kunyit hidup *
- 4 cm halia *
- 2 btg serai *
- 200ml minyak masak
- 5 sudu bsr cili kisar
- 3 sudu bsr stok ayam
- 5 sudu bsr sos ikan
- 2 btg serai...di ketuk
- garam secukup rasagula secukup rasa
Cara2:
- Kisar bahan2 yang bertanda * hingga lumat
- Panaskan minyak...tumiskan bhn kisar sehingga naik bau..
- Masukkan cili kisar dan sos ikan,tumiskan seketika..
- Kemudian masukkan serai yg telah di ketuk...biarkan tumisan seketika.
- Akhir sekali masukkan stok ayam,garam dan gula secukup rasa..tumis sehingga garing..
- Bolehlah di lumurkan pada ikan.....dan bakor
0 comments:
Post a Comment