THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, October 16, 2012

CAPPUCCINO TOFFEE CARAMEL CHEESECAKE


CAPPUCCINO TOFFEE CARAMEL CHEESECAKE
sumber : fb (Sharifah Lin Azlina)

BASE:
  • 150g biskut marie/oreo - sy gn kek choc moist
  • 130g butter cair

ADUNAN CHEESE:
  • 200g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 20g gula halus
  • 8g gelatin
  • 60g air

TOFFEE:
  • 60g gula halus
  • 40g almond nib - sy gn walnut

TOPPING:
  • 1/2cwn gula perang
  • 1cwn whipping cream
  • 1sb butter
  • 1sb cappucino paste

BAHAN TABUR/HIASAN:
  • kekacang (bakar dulu erkk..)

CARA2:
  1. hancurkan biskut, gaul dgn butter & mampatkan dlm loyang. sejukkan sekejap dlm peti. (sy skip part ni coz gn kek choc moist)
  2. utk toffee, cairkan gula. bila gula dh cair, dgn sepantas kilatnya masukkan almond nib sb gula ni cepat mengeras. gaul rata, tuang dlm loyang. ratakan serata2nya.. ketepikan.
  3. double boiler gelatin bersama air. ketepikan
  4. putar kental whipping cream. ketepikan.
  5. putar cream cheese & gula. kemudian masukkan gelatin & gaul rata. masuk pula whipping cream td & gaul kaup blk aje.
  6. patah2kan almond nib yg telah keras td jd kecil2.
  7. tuang 1/2 adunan cream td atas biskut(base) & tabur almond nib keras tu. tuang lebihan cream td. simpan dlm peti.
  8. utk topping, masak semua bhn hingga likat. sejukkan.
  9. kuarkan kek, tabur kekacang pilihan anda. nk letak coklat cudburry pun leh jgk. tuang bhn topping 
  10. biarkn di dalam esbok hingga mousse td keras & bole di kluarkan dr acuannya.

1 comments:

ibuSchaQ said...

wahhhhhh kak, terliur sy tgk kek akak ni...hmmm kene try ni.tq for the recipe.jemput2 ke blog sy yg xseberapa tu..