CAPPUCCINO TOFFEE CARAMEL CHEESECAKE
sumber : fb (Sharifah Lin Azlina)
BASE:
BASE:
- 150g biskut marie/oreo - sy gn kek choc moist
- 130g butter cair
ADUNAN CHEESE:
- 200g cream cheese
- 200g whipping cream
- 20g gula halus
- 8g gelatin
- 60g air
TOFFEE:
- 60g gula halus
- 40g almond nib - sy gn walnut
TOPPING:
- 1/2cwn gula perang
- 1cwn whipping cream
- 1sb butter
- 1sb cappucino paste
BAHAN TABUR/HIASAN:
- kekacang (bakar dulu erkk..)
CARA2:
- hancurkan biskut, gaul dgn butter & mampatkan dlm loyang. sejukkan sekejap dlm peti. (sy skip part ni coz gn kek choc moist)
- utk toffee, cairkan gula. bila gula dh cair, dgn sepantas kilatnya masukkan almond nib sb gula ni cepat mengeras. gaul rata, tuang dlm loyang. ratakan serata2nya.. ketepikan.
- double boiler gelatin bersama air. ketepikan
- putar kental whipping cream. ketepikan.
- putar cream cheese & gula. kemudian masukkan gelatin & gaul rata. masuk pula whipping cream td & gaul kaup blk aje.
- patah2kan almond nib yg telah keras td jd kecil2.
- tuang 1/2 adunan cream td atas biskut(base) & tabur almond nib keras tu. tuang lebihan cream td. simpan dlm peti.
- utk topping, masak semua bhn hingga likat. sejukkan.
- kuarkan kek, tabur kekacang pilihan anda. nk letak coklat cudburry pun leh jgk. tuang bhn topping
- biarkn di dalam esbok hingga mousse td keras & bole di kluarkan dr acuannya.
1 comments:
wahhhhhh kak, terliur sy tgk kek akak ni...hmmm kene try ni.tq for the recipe.jemput2 ke blog sy yg xseberapa tu..
Post a Comment