CHOCOLATE CHEESE CAKE
Sumber : babycakes2u
Base
- 120g biskut kosong (biskut marie, tiger, oreo, etc)
- 70g butter
- Cairkan butter
- hancurkan biskut
- masukkn butter yg telah dicairkn td ke dlm biskut td. gaul rata
- Tekan adunan ini dlm pan kemas.
- masukkn dlm freezer (at least 30 minit)
Lapisan Cheese
- 250gram cream cheese
- 120gram gula kastor
- 170ml whipped cream
- 1 1/2 sudu kecil gelatin
- 80ml fresh milk
- Pukul cream cheese bersama gula
- Masukkan whipped cream dan pukul lagi
- Masak gelatin bersama fresh milk sehingga gelatin hancur
- Masukkan bancuhan gelatin dan fresh milk ke dalam adunan cream cheese
- Pukul sedikit lagi untuk meratakan adunan
- Tuang adunan ini ke atas base biskut yang telah dibekukan tadi
- Masukkan ke dalam freezer (at least 2 hours)
- 250ml whipped cream80gram gula
- 50gram serbuk koko
- sedikit esen vanila
- 1 sudu kecil gelatin
- 1/2sudu kecil kopi/nescaffe
- Pukul whipped cream sehingga kembang
- Masukkan esen vanila, gula dan serbuk koko
- Campurkan gelatin serta kopi/nescafe dengan sedikit air panas utk melarutkannya, kemudian tuang ke dalam bancuhan whipped cream.
- Kacau sebati.
- Tuang adunan ini ke atas lapisan cheese td.Pastikan lapisan cheese tadi agak keras dahulu.
- Masukkan ke dalam freezer(biarkan dlm 1 hour)
- 170ml whipped cream
- 30gram serbuk koko
- 80 gram cooking choc
- 30 gram butter
- 50gram gula kastor
cara2 :
- Masak kesemua bahan secara double boiling sehingga ganache agak2 pekat
- Tuang ke atas lapisan choc mousse yang telah keras
- Sejukkan dalam freezer sehingga semua lapisan keras
0 comments:
Post a Comment