THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, December 28, 2011

PISANG GORENG CRISPY


PISANG GORENG CRISPY
By : Dari Dapur Madihaa
Sumber : Najjah's Bite


Pisang yang sesuai digoreng secukupnya
Minyak masak secukupnya

Bahan2 batter
  • 400 ml air
  • 220 gm tepong gandum
  • 50 gm tepong beras
  • 100 gm marjerin
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 ¼ sudu kecil garam

Cara2 :
  1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
  2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
  3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos.

UNTUK CILI KICAP
  • 5 biji cili api
  • seulas bwg putih
  • kicap manis

Cara menyediaan :
  1. goreng cili & bwg putih td.. hati2 kerna ia akn meletop2.... angkat & toskn minyak...
  2. tumbuk halus & msukkn kicap manis

2 comments:

Unknown said...

salam ziarah dan kenal

suhaidamohaini said...

salam kenal jugak nor.... tq coz sudi melawat kita ye...