PISANG GORENG CRISPY
By : Dari Dapur Madihaa
Sumber : Najjah's Bite
Pisang yang sesuai digoreng secukupnya
Minyak masak secukupnya
Bahan2 batter
- 400 ml air
- 220 gm tepong gandum
- 50 gm tepong beras
- 100 gm marjerin
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 ¼ sudu kecil garam
Cara2 :
UNTUK CILI KICAP
Cara menyediaan :
- Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata & halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
- Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
- Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos.
UNTUK CILI KICAP
- 5 biji cili api
- seulas bwg putih
- kicap manis
Cara menyediaan :
- goreng cili & bwg putih td.. hati2 kerna ia akn meletop2.... angkat & toskn minyak...
- tumbuk halus & msukkn kicap manis
2 comments:
salam ziarah dan kenal
salam kenal jugak nor.... tq coz sudi melawat kita ye...
Post a Comment