THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Saturday, December 10, 2011

KAN KEMBUNG REBUS AIR ASAM



IKAN KEMBUNG REBUS AIR ASAM
Sumber : My Resipi

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 2 ekor ikan kembung yg sangat segar
  • 1 cawan air
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji cili merah-1/2 dihiris halus
  • 4 biji cili api merah dan hijau (kalau panjang 2 pun cukup)- dihiris
  • 1/2 sudu teh belacan dibakar
  • 1/2 biji tomato potong dadu
  • 1/2 labu bawang besar dihiris halus
  • 1/2 sudu teh asam jawa(kalau takde ganti dgn cuka)
  • jus limau nipis secukup rasa
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. rebus ikan dalam kuali hingga air mendidih(seeloknya kuali non stick)
  2. tuang air rebusan dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali(mcm bakar la)
  3. tumbuk 1/2 cili merah,bawang merah,belacan dan asam jawa
  4. bancuhkan bahan tumbuk dgn air rebusan ikan
  5. masukkan bahan yg dihiris,tomato,garam,gula dan perahkan limau nipis secukup rasa
  6. letakkan ikan dalam pinggan dan siramkan kuah tadi.siap untuk dimakan dengan nasi panas
  7. kalau malas nak tumbuk boleh dihiris halus semua bahan dan gaulkan saja dengan air rebusan
  8. Klik untuk isi cara-cara di sini

1 comments:

sHa AhM@d said...

mak aiii..terliur arghhh..tengok ikan rebus ni..sedapnyer..