AYAM KASHMIR
by : DayangSumber : K.ita (masam manis)
1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka
- 6 biji bawang merah - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 3 bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 1 batang serai - diketuk
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
Bahan B
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato - dipotong kecil
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang - dipotong
Cara2 :
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan.
- Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
0 comments:
Post a Comment