THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, December 27, 2011

AYAM KASHMIR


AYAM KASHMIR
by : Dayang
Sumber : K.ita (masam manis)


1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka
Bahan A
  • 6 biji bawang merah - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 3 bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk
  • rempah 4 sekawan
  • sedikit daun kari

Bahan B
  • 3 sb puri tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato - dipotong kecil
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang - dipotong

Cara2 :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
  2. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
  3. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan.
  4. Biarkan ia masak.
  5. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
  6. Hidangkan setelah masak.

0 comments: