THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, November 1, 2011

IKAN JENAHAK BAKAR ALA NYONYA


IKAN JENAHAK BAKAR ALA NYONYA
By : CMG
Sumber : K.Ita (masam manis)


BAHAN-BAHANNYA :-)

- 2 keping ikan pari (anggaran 500g), perap dengan garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan
- 2 helai daun kunyit, siaz besar
- 2 kuntum bunga kantan, hiris halus
- 2 helai daun limau purut
- 1/2 cawan santan
- 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
- 2 keping aluminium foil
- Garam dan gula secukupnya
- 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah)
- 8 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1 hirisan nipis halia*
- 2 biji buah keras*
- 2 batang serai, hiris halus*
- 1/2 inci belacan, dibakar*
- 1/2 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)


CARA MEMBUATNYA :-

PES REMPAH :-
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga menjadi pes. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan

UNTUK IKAN BAKAR :-
- Bentangkan sekeping aluminium foil, alas dengan daun kunyit. Pes rempah dibahagi kepada 4 bahagian. Ratakan 1 bahagian pes rempah tadi dan tabur hirisan bunga kantan. Letak sekeping ikan pari, lumurkan dengan 1 bahagian lagi pada keseluruhan ikan, tabur dengan bunga kantan. Bungkus kemas2. Buat kaedah yang sama untuk yang lagi satu.
- Bakar ikan tadi atas api bara hingga masak, kurang lebih 15 minit untuk setiap bahagian. Atau boleh juga dibakar dalam oven. Bakar dalam kuali pun ok, cuma kalau guna api bara, bau dan rasa dia lagi sedap. Enak dimakan begitu saja atau boleh juga perahkan jus limau kasturi lagi sebelum dimakan....yumm yumm!!...

0 comments: