BEBOLA KETAM
Sumber : Hanamemories
Bahan-bahan
Sumber : Hanamemories
Bahan-bahan
- 4-5 biji kentang medium
- 80-100g isi ketam @ crab stick
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar mayonis
- 1sk gula
- garam
Untuk Saduran
- Telur
- Breadcrumbs
- Tepung gandum@tpg jagung
Cara-cara
- Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng. Seeloknya lepas rebus toskan utk buang air berlebihan yang membuatkan kentang lembik.
- Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
- Masukkan serbuk lada putih, garam dan gula. Gaul.Masukkan pula isi ketam yg dipotong/racik. Gaul sebati.
- Ambil sedikit dan bulat2kan kecil.
- Untuk saduran - Bedak2kan bebola ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
- Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
- Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
- Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.
0 comments:
Post a Comment