THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, November 23, 2011

AGAR-AGAR LUMUT


AGAR-AGAR LUMUT
Sumber : CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
  • 100 g gula Melaka, potong kecil
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/4 pewarna coklat (jika suka)
  • 500 ml pati santan*
  • 1 biji telur*
  • 1 camca teh esen vanilla*
  • Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
  2. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....

0 comments: