bhn2 : (bhn2 ni pakai agak2 je)
-beras pulut
- daun pandan (blend & ambik airnya)
- santan
- sedikit garam
- daun pisang
- tali
- kelapa parut yg di campur sedikit garam
cara2
- Rendam pulut sehingga kembang
- Kukus sehingga separuh masak
- Gaulkan rata pulut dengan perahan air daun pandan
- Daun pisang dibuat kelongsong dan diikat bahagian pangkalnya dengan tali
-Panaskan pengukus
-Masukkan pulut tadi ke dalam kelongsong dan pastikan ia tidak terlalu padat dan ikatkan di bahagian hujungnya
-Kukus pulut tadi sehingga masak dan sejukkan
-Potong pulut yang telah disejukkan dan gaulkan dengan kelapa parut
- Hidangkan dengan air gula
air gula
- msk gula merah, daun pandan & sedikit air hingga pekat.... & tapis air gula td.
Monday, October 10, 2011
KUIH LOPES
Posted by suhaidamohaini at Monday, October 10, 2011
Labels: kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment