Ketam Masak Sambal Telur
sumber : Azita Kitchen
Bahan-bahan :
4 ekor ketam - dipotong dua setiap ekor
20 biji cili kering (*)
1 ulas bawang besar (*)
5 ulas bawang merah (*)
5 ulas bawang putih (*)
2 biji buah keras (*)
1 batang serai - dihiris kasar2 (*)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula pasir
Garam dan perisa secukupnya
2 sudu besar minyak - untuk menumis
3 biji telur Gred C - dipukul sedikit dengan garfu
Cara-cara :
1. Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus.
2. Panaskan kuali besar dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga mendidih dan pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam dan perisa. Kacau rata2.
4. Masukkan telur dan kacau supaya telur tersebut menjadi bertali2.
5. Masukkan ketam dan kacau rata2. Tutup kuali selama lebih kurang 5 minit - untuk keluarkan air ketam.
6. Kacau rata2 supaya semua ketam disaluti oleh kuahnya.
7. Rasakan masin dan manisnya. Tambah perisa, garam & gula jika perlu.
8. Masaklah sehingga ketam tersebut masak. Siap...!
Tuesday, October 11, 2011
KETAM MASAK SAMBAL TELUR
Posted by suhaidamohaini at Tuesday, October 11, 2011
Labels: seafood
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment