THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, September 21, 2011

CHIFFON CHEESE CAKE



chiffon cheese cake

bhn a

- 60ml susu cair
- 25g butter
- 40g cheese

: cmprkan bhn a & msk cara double boiler hingga pekat & tiada ketulan

bhn b

- 65g tepung gandum
- 4 biji kuning telur

: cmprkan bhn b & msukkn bhn a td... pukul rata

bhn c

- 4 biji putih telur
- 100g gula castor

- 1/8 sudu garam
- 1/8 sudu krim of tarter

: pukul putih telur hingga berbuih... msukkn gula, garam & krim of tarter... pukul lg hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar. Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.

: Masukkan separuh dari putih telur kental tadi ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kaupbalikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resipi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.

: Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.



notes :

* jgn sapu loyang dgn marjerin & butter

* terlangkupkan kek selepas kluar dr oven

0 comments: