chiffon cheese cake
bhn a
- 60ml susu cair
- 25g butter
- 40g cheese
: cmprkan bhn a & msk cara double boiler hingga pekat & tiada ketulan
bhn b
- 65g tepung gandum
- 4 biji kuning telur
: cmprkan bhn b & msukkn bhn a td... pukul rata
bhn c
- 4 biji putih telur
- 100g gula castor
- 1/8 sudu garam
- 1/8 sudu krim of tarter
: pukul putih telur hingga berbuih... msukkn gula, garam & krim of tarter... pukul lg hingga putih telur kental tetapi jangan terlebih putar. Cukup sekadar putih telur tidak tumpah walaupun mangkuk mixer diterbalikkan.
: Masukkan separuh dari putih telur kental tadi ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kaupbalikkan hingga rata. Jangan diputar. Jangan risau kalau adunan kelihatan "lumpy" atau berketul-ketul kerana memang itu yg resipi kehendaki untuk menghasilkan kek yang gebu dan berongga.
: Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan dibakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu to moderate 175 darjah cel. lebihkurang 20min awal. Bakar selama 40min - 45min.
notes :
* jgn sapu loyang dgn marjerin & butter
* terlangkupkan kek selepas kluar dr oven
Wednesday, September 21, 2011
CHIFFON CHEESE CAKE
Posted by suhaidamohaini at Wednesday, September 21, 2011
Labels: cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment