THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Wednesday, September 7, 2011

APAM AIS KRIM CORNETTO


Apam Ice-Krim Cornetto
sumber : FB (Rohaimi Ahmad)

bahan2nya:

2biji telur }Gred A
100g gula halus}Gula pasir yg tlah diblendkan
200g tepung gandum
5sb aiskrim vanila
1sudu KFC ovelette
hujung sudu serbuk penaik
1 s kfc esen vanila
50ml air
(perwarna hijau, pink dn warna asal)

*hiasan atas@deko apam:

-coklat masakkan}dimasak secara double-boil
-badam cincang secukupnya}(kacang tanah pn bleh digantikan, just goreng tanpa minyak, buangkan kulit n tumbuk kasar jer)


kon: (3 helai keping kertas dpt 12 kon terhasil


kertas bungkus nasi}berwarna coklat tu

gunting
stapler
cwn plastik(tk menyokong kedudukan dilm periuk kukasan nanti)

-setiap sehelai kertas dibhgi 4 keping

-gulung seperti bentuk kon
-guntingkan bhgn atas terlebih dahulu baru senang tuk distaplerkan

Cara2nya:(semua guna mixer tau!)

-pukul gula dn telo sehingga menjadi ringan...lama sikit
-masukkan tepung~kacau sehingga sebati
-masukkan aiskrim vanila~kacau sehingga sebati
-masukkan ovelette, esen vanila dn sedikit serbuk penaik, kacau sekejap n masukkan air sekali~kacau sehingga
sebati...
-bahagikan kepada 3 bhgn iaitu: hijau, warna asal dn pink)
-tuang adunan sedikit hijau, sedikit warna asal dn sedikit warna pink kedlm kon yg sudah disokong kedudukkannya dgn cwn plastik tadi
-pabila periuk kukusan tlah panas, masukkan kedlmnya dn kukus selama 15 minit
-kemudian angkat kon tersebut just baringkan sekejap di dlm periuk kukusan tu dlm seminit
-keluarkan kon tersebut dr periuk kukusan, tanggalkan kertas pada balutan apam tersebut..senang jer n tanggalkan sbb kertas tu dh basah...bukak pelahan2 dn berhati2 takut hujung ekornya terputus n kontot nanti..
-celupkan permukaan apam tersebut dgn coklat masakkan secukupnya
-dn celupkan badam cincang diatas keliling apam yg sudah diliputi dgn coklat masakkan tadi...
-siap!!!



0 comments: