THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, July 10, 2012

KEK LAPIS TEMBIKAI


KEK LAPIS TEMBIKAI

Bahan2 :
  • 10 biji telur ayam gred A
  • 16oz butter (450gm)
  • 200gm gula halus - sy  kurangkan
  • 300gm tepung hongkong - sy gn tpg gandum & ayakkan
  • 1 tin kecil seri kaya (180gm)
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 paket serbuk sanatan (50gm)
  • 1 sudu mkn ovelate
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • choc chip utk dijadikan biji
  • sedikit pewarna merah & hijau

Cara2 :
  1. Pukul butter & susu pekat manis hingga kembang & putih. Ketepikan
  2. Di dalam bekas lain pukul telur, ovelate, gula halus & esen vanila hingga sebati.
  3. Satukan kedua2 adunan tadi & pukul hingga sebati.
  4. Masukkn seri kaya & serbuk santan. Pukul sebati
  5. Masukkn tepung sedikit demi sedikit & gaul hingga betul2 sebati.
  6. Bahagikan adunan td kepada 3 bahagian (1 hijau, 1 plain & 1 merah). adunan hijau & plain td sedikit sahaja, dlm 15 - 20 sudu.
  7. Panaskn oven sebentar
  8. Lapiskan adunan hijau dulu dlm 5sudu mkn.. bl sudah keperangan kluar kn dr oven & tekan gn penekan... kemudian tuang lg aduann hijau td & ulang smpi abis..
  9. Kemudian lapiskan  pula adunan plain. 
  10. Akhir sekali lapiskn lupa dengan adunan merah.... setiap 2 kali layer tabur dgn choc chip

NOTES : BAKAR PADA SUHU 220C TUK LASPISAN PERTAMA SELAMA 5-7 MINIT ATAU HINGGA KEKUNINGAN…BERGANTUNG KEPADA KEPANASAN OVEN MASING2…MUNGGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH. LAPISAN SETERUSNYA SEHINGGA HABIS MENGGUNAKAN API ATAS SAHAJA….SUHU DITURUNKAN KEPADA 200C DAN BAKAR SELAMA 10-15 MINIT…JUGA BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. BAKAR SEHINGGA HABIS KESEMUANYA....SETIAP LAPISAN YG TELAH MASAK DITEKAN2 SEDIKIT TUK MENGELUARKAN ANGIN SEBELUM MELETAKKAN LAPISAN SETERUSNYA.


0 comments: