PUDING ESKRIM
by : chef hanielieza
sumber : fb (Fara Rafi)
Bahan
Cara
by : chef hanielieza
sumber : fb (Fara Rafi)
Bahan
- 2 s/b serbuk agar-agar [1 bungkus agar-agar panjang tu]
- 5 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepung jagung
- 2 cawan aiskrim keladi sy pakai coklat dan strawbery (SY GN AISKRIM VANILA)
- pewarna purple (SY X Gn PEWARNA)
- hiasan..sebarang pilihan
Cara
- Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga larut dan mendideh.
- Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi.
- Masukkan susu cair yg dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendideh.
- Angkat dari api dan tapiskan dalam mangkuk besar.
- Masukkan aiskrim keladi dalam adunan puding dan kacau rata sehingga aiskrim cair.
- Masukkan separuh adunan dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar.
- Masukkan pewarna purple kedalam adunan yg separuh lagi.
- Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yg berwarna purple keatasnya dan sejukkan.
- Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri.
- Hidangkan sejuk.
0 comments:
Post a Comment