THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, February 14, 2012

KEPAK AYAM SUMBAT

KEPAK AYAM SUMBAT
Sumber : Sky Blue Kithcen


Bhn
²

  • 6 kepak ayam _ d potong 2 dan buangkan tulangnya. Tinggalkan sedikit tulang d hujungnya
  • 1 tbsp mentega
  • 1 1/2 tbsp madu
  • Aluminium foil secukup kegunaan
  • Air untuk merebus



Bhn² Perap
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • Serbuk lada putih

Bhn² Inti
  • 250 gm daging kisar
  • 1 keping cendawan kering _ d rendam dan d cincang
  • 1 tangkai daun sup _ d cincang
  • 2 ulas bawang merah _ d cincang
  • 1/2 tsp garam / secukup rasa
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1/2 tbsp minyak bijan
  • 1/2 tsp tepung jagung
  • 1/2 tbsp gula
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih


Cara²
  1. Perap ayam bersama bhn² perap selama 30 minit.
  2. Sementara itu.. campurkan kesemua bhn² inti dan gaul rata.
  3. Kemudian.. ambil sedikit inti dan sumbatkan ke dalam kepak ayam dan potong hujung kepak ayam..
  4. Balut dengan aluminium foil dengan kemas supaya air tidak masuk ke dalam kepak ayam ketika merebus. Caranya seperti SINI atau kat SINI yer.. ( Tadi lupa pula nak ambil gambar semasa membungkus kepak ayam nie.. huhuu.. Tapi pastikan ianya d bungkus kemas tau.. Tak kemas nanti.. alamatnya masuk pula air ke dalam ayam tu yer ).
  5. Didihkan air d dalam periuk yang dalam.. Kemudian masukkan kepak ayam dan rebus selama 10 minit.
  6. Angkat dan buka aluminium foil tersebut.
  7. Panaskan mentega dan masukkan kepak ayam tadi.. Goreng cetek sehingga kekuningan d kedua belah kepak ayam tersebut.
  8. Masukkan madu dan gaul rata.. Goreng lagi sehingga semua kepak ayam d saluti dengan madu.
  9. Angkat dan hidang.

0 comments: