KEPAK AYAM SUMBAT
Sumber : Sky Blue Kithcen
Bhn²
- 6 kepak ayam _ d potong 2 dan buangkan tulangnya. Tinggalkan sedikit tulang d hujungnya
- 1 tbsp mentega
- 1 1/2 tbsp madu
- Aluminium foil secukup kegunaan
- Air untuk merebus
- Garam
- Serbuk lada hitam
- Serbuk lada putih
Bhn² Inti
- 250 gm daging kisar
- 1 keping cendawan kering _ d rendam dan d cincang
- 1 tangkai daun sup _ d cincang
- 2 ulas bawang merah _ d cincang
- 1/2 tsp garam / secukup rasa
- 1/2 tbsp sos tiram
- 1/2 tbsp minyak bijan
- 1/2 tsp tepung jagung
- 1/2 tbsp gula
- 1/2 tsp serbuk lada hitam
- 1/2 tsp serbuk lada putih
Cara²
- Perap ayam bersama bhn² perap selama 30 minit.
- Sementara itu.. campurkan kesemua bhn² inti dan gaul rata.
- Kemudian.. ambil sedikit inti dan sumbatkan ke dalam kepak ayam dan potong hujung kepak ayam..
- Balut dengan aluminium foil dengan kemas supaya air tidak masuk ke dalam kepak ayam ketika merebus. Caranya seperti SINI atau kat SINI yer.. ( Tadi lupa pula nak ambil gambar semasa membungkus kepak ayam nie.. huhuu.. Tapi pastikan ianya d bungkus kemas tau.. Tak kemas nanti.. alamatnya masuk pula air ke dalam ayam tu yer ).
- Didihkan air d dalam periuk yang dalam.. Kemudian masukkan kepak ayam dan rebus selama 10 minit.
- Angkat dan buka aluminium foil tersebut.
- Panaskan mentega dan masukkan kepak ayam tadi.. Goreng cetek sehingga kekuningan d kedua belah kepak ayam tersebut.
- Masukkan madu dan gaul rata.. Goreng lagi sehingga semua kepak ayam d saluti dengan madu.
- Angkat dan hidang.
0 comments:
Post a Comment