THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, December 20, 2011

TALAM KACANG MERAH


TALAM KACANG MERAH
By: Chef Hanieliza
Sumber : K.ita (masam manis)

Bahan A - Lapisan Bawah
  • 1 cwn kacang merah yg sudah direbus lembut
  • 1 cwn tepung beras
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 1 cwn gula pasir
  • 4 cwn santan cair (1/2 biji kelapa)
  • garam secukup rasa
  • sedikit pewarna

Bahan B - Lapisan Atas
  • 1 cwn tepung beras
  • 3 cwn santan pekat
  • garam secukup rasa

Cara Membuat Lapis Bawah
  1. Kacang merah dan santan dikisar dlm pengisar
  2. Panaskan kukus dan sapukan sedikit minyak masak pada loyang
  3. masukkan kesemua bahan A kedlm kuali tidak melekat
  4. Panaskan sehingga nampak wap naik
  5. Masukkan adunan kedlm loyang dan kukus sehingga masak (30 minit)

Cara Membuat Lapisan Atas
  1. Gaulkan semua bahan B dan tapiskan. Masakkan adunan diatas api yg sederhana dan sentiasa dikacau agar adunan tidak berketul2.
  2. Apabila adunan lapisan bawah sudah masak cakar sedikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan keatas permukaan kacang merah tadi.
  3. Kukus lagi selama 25 minit.
  4. Tunggu kuih benar sejuk barulah boleh dipotong dan dihidangkan.

0 comments: