TALAM KACANG MERAH
By: Chef Hanieliza
Sumber : K.ita (masam manis)
Sumber : K.ita (masam manis)
Bahan A - Lapisan Bawah
- 1 cwn kacang merah yg sudah direbus lembut
- 1 cwn tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi
- 1 cwn gula pasir
- 4 cwn santan cair (1/2 biji kelapa)
- garam secukup rasa
- sedikit pewarna
Bahan B - Lapisan Atas
- 1 cwn tepung beras
- 3 cwn santan pekat
- garam secukup rasa
Cara Membuat Lapis Bawah
- Kacang merah dan santan dikisar dlm pengisar
- Panaskan kukus dan sapukan sedikit minyak masak pada loyang
- masukkan kesemua bahan A kedlm kuali tidak melekat
- Panaskan sehingga nampak wap naik
- Masukkan adunan kedlm loyang dan kukus sehingga masak (30 minit)
Cara Membuat Lapisan Atas
- Gaulkan semua bahan B dan tapiskan. Masakkan adunan diatas api yg sederhana dan sentiasa dikacau agar adunan tidak berketul2.
- Apabila adunan lapisan bawah sudah masak cakar sedikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan keatas permukaan kacang merah tadi.
- Kukus lagi selama 25 minit.
- Tunggu kuih benar sejuk barulah boleh dipotong dan dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment